OSNOVNA ZNANJA O RELATIVNOJ VLAŽNOSTI

Bilo da se radi o uredu, radionici ili kod kuće - optimalna klima prostorija osnovni je preduvjet za dobrobit i zdravlje stanovnika.

Ako ništa drugo, ugodna klima u prostoriji također promiče produktivnost i može pomoći u smanjenju bolovanja.

Za ove klimatske uvjete odlučujuća su dva faktora: sobna temperatura i relativna vlažnost.

Kao što je prikazano u tablici udobnosti, osjećamo se najudobnije na temperaturama između 20 i 22°C i relativnoj vlažnosti od 40 do 60%. Klimatski uvjeti iznad tih vrijednosti većina ljudi doživljava kao neugodne.

Štoviše, previsoke razine vlažnosti mogu uzrokovati najrazličitije vrste oštećenja. Često su prvi vidljivi znakovi upozorenja vlažni komadi odjeće, miris pljesniva i obojeni zidovi (mrlje od plijesni) ili klijanje krumpira u podrumima.

Primjerice, jeste li znali da plijesni već mogu tvoriti 70% vlage - a hrđu samo 60%?

Ako se ne kontrolira, razina vlage u prostoriji može značajno varirati i rijetko sama dostići idealne vrijednosti - a dodatno ovisi io godišnjem dobu i klimatskim uvjetima na otvorenom.

Sadržaj vodene pare u zraku: Na temperaturi od 25°C, jedan kubični metar zraka može apsorbirati maks. 23 g vode; to bi odgovaralo razini vlažnosti od 100%. Ako se zrak hladi do 10°C zbog kontakta s hladnim površinama, može apsorbirati samo 9,4 g. Prekomjerna vlaga se zatim kondenzira u vodu na hladnijim površinama.

 

TEORIJA PRVO, PRAKSA DRUGO

Osnovno znanje o vlazi je vrlo korisno za održavanje suhih prostorija. Zrak ne može apsorbirati neograničenu količinu vode. Postoji granica zasičenja, tj. maksimalna količina vodene pare koju zrak može apsorbirati u apsolutnim vrijednostima. To je apsolutna vlažnost zraka, izražena u gramima vode po kubičnom metru zraka.

Na toj osnovi, sadržaj vodene pare koji se zapravo otopi u zraku u odnosu na količinu vodene pare koju zrak može maksimalno apsorbirati na dotičnoj temperaturi naziva se "relativna vlažnost" (RH).

To znači da, ako relativna vlažnost zraka u prostoriji iznosi 50%, na primjer, u zraku se otopi točno polovica najveće moguće količine vode za trenutnu temperaturu.

To je samo pitanje temperature

Kapacitet apsorpcije vode stoga uvijek ovisi o prevladavajućoj temperaturi. Što je zrak hladniji, to manje vode može apsorbirati. To je prikazano u sljedećoj tablici na temelju pet temperaturnih vrijednosti.

 

U primjeru 1, relativna vlažnost ostaje 80%, dok odgovarajući apsolutni sadržaj vode u zraku značajno varira ovisno o temperaturi.

U primjeru 2, količina vode sadržane u zraku u apsolutnim vrijednostima ostaje identična, zbog čega se relativna vlažnost povećava dok temperatura pada.

Moramo priznati da je to prilično složena stvar - i ona postaje još kompliciranija s obzirom na činjenicu da je korozija, truljenje i stvaranje plijesni samo potaknuta relativnom vlagom, a nikad apsolutnim sadržajem vode u zraku.

Samo je relativan iznos apsolutno relevantan

Kao što je prikazano u primjeru 2: na sobnoj temperaturi od 5°C i sadržaju vode od 5,4 g / m3, razina relativne vlažnosti bi bila 80% - pri čemu čak i korodira metal - što uključuje rizik od stvaranja plijesni, dok je ista voda sadržana na sobnoj temperaturi od 25°C dovodi do relativne vlage od samo 23,5%, što predstavlja suviše suhu klimu u prostoriji koja iritira dišni sustav.

U ovoj klimi kalup i hrđa ne bi imali šansu iako zrak u prostoriji još uvijek sadrži istu količinu vode, odnosno 5,4 g / m³.

Dakle, sve što je važno je regulirati razinu relativne vlažnosti na kontrolirani način. Apsolutna količina vlage koja se vadi iz zraka nije relevantna; važna je samo razina relativne vlažnosti!

Osnovno razumijevanje tih fizičkih korelacija je ključni čimbenik za primjenu učinkovite otopine za odvlaživanje prilagođene vašoj primjeni.

Utjecaj relativne vlage na povezanost čovjeka i biologije:

Bakterije, Virusi, Pljesan, Grinje, Infekcija dišnih organa, Alergije, Astmakorozija

Prikaz prema Scofieldovom / Sterlingovom dijagramu

 

 

Više informacija o kondenzaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1 : OSNOVNA ZNANJA O RELATIVNOJ VLAŽNOSTI...

Poglavlje 2: PRAKTIČNA ZNANJA O ODVLAŽIVAČIMA...

Poglavlje 3: METODE ODVLAŽIVANJA...

Poglavlje 3.1.: Kondenzacijske sušilice s tehnologijom kompresora...

Poglavlje 3.2.: Kondenzatorske sušilice s peltier tehnologijom...

Poglavlje 3.3.: Isušivači vlage...

Poglavlje 4: FAKTORI ODABIRA ODVLAŽIVAČA...

Poglavlje 5: PELTIEROVI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 6: KONDENZACISKI ODVLAŽIVAČ...

Poglavlje 7: ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČ...