Najprije malo tehnike rashlađivanja kako biste bolje razumjeli


Svi mobilni klima-uređaji serije PAC rashlađuju zrak u prostoriji pomoću snažnog kompresora. Pritom se rashladno sredstvo provodi kroz dva prijenosnika topline - kondenzator i isparivač. Kompresor i ekspanzijski ventil u tom zatvorenom optoku izlažu rashladno sredstvo promjenama tlaka zbog čega se plin pri stlačivanju zagrijava, a pri širenju hladi. Vrućina se na kondenzatoru odvodi van, a hladnoća se na isparivaču ispuhuje u prostoriju.

 

Uključeno i odvlaživanje zrak

Budući da se zrak na isparivaču hladi na temperaturu ispod svojega rosišta, ujedno se kondenzira i vlaga iz zraka – dakle zrak ne samo da se hladi, nego istovremeno i odvlažuje, što pozitivno utječe na zdravlje i stvara ugodniju klimu u prostoriji jer se sparan zrak doživljava neugodnim i opterećujućim.

 

Bez crijeva nema svježine!


Nemojte da vas zavaraju slike klima-uređaja koje sugeriraju da ti uređaji rade potpuno bez crijeva – potrebno je najmanje jedno crijevo, čak i ako ga ne vidite! Zašto? Sasvim jednostavno:

Klima-uređaji su rashladni uređaji s kompresorom koji istovremeno stvaraju hladnoću i toplinu - to je nepromjenjiva fizika i princip njihova rada. Proizvedena je hladnoća poželjna u prostoriji, ali toplina nije. Stoga mora ići van, a ne unutra.

Kod fiksnih split klima-uređaja ona je automatski vani jer se ondje toplina odvodi izravno u kondenzator koji se također nalazi vani. Pa ipak ti uređaji trebaju spojni vod za rashladno sredstvo koje cirkulira i koje osigurava odvođenje topline.

Kod konstrukcije monoblok (v. sliku gore) toplina nastaje centralno u uređaju te je stoga treba odvoditi van, a ne da se ponovno miješa sa zrakom u prostoriji i time smanjuje efikasnost hlađenja i drastično povećava troškove.

Za to je nužno najmanje jedno crijevo za odlazni topli zrak koje je stoga obvezan sastavni dio isporuke svakog monoblok klima-uređaja na tržištu, čak i ako se ne vidi na svakoj slici.

 

 

Karakteristike monoblok prijenosnih klima-uređaja 


Čitava je tehnika ovdje smještena u istom kućištu čime se štedi prostor, a procesno uvjetovan vrući zrak odvodi se van kroz otvor u prozoru ili vratima, odnosno kroz središnje crijevo za odlazni zrak.

Trajan odvod tog toplog zraka stvara lagani podtlak koji se izjednačava uvlačenjem toploga zraka izvana i iz susjednih prostorija, primjerice ispod sobnih vrata. Pozitivno je to što se u prostoriju na taj način neprestano dovodi svjež zrak (kisik). No, tako se gubi otprilike 20 do 30 % energije zbog uvučenog toplog zraka izvana. Međutim, taj je energetski nedostatak u većini slučajeva negativan samo na prvi pogled. Ako se u prostoriji nalaze osobe, što je i najčešći slučaj, potreban je kisik koji u prostorije ne ulazi kroz tipični split tip uređaja u optočnom načinu rada. Ovaj kompromis dakle čini monoblok klima-uređaje optimalnim izborom za vas. 

Monoblok uređaji s tehnikom s jednim crijevom ponajprije oduševljavaju korisnom kombinacijom snažnog hlađenja, trajnog dovoda svježeg zraka i iznimno jednostavnog rukovanja. I ovdje je posebno jednostavan fleksibilan rad u raznim prostorijama. Monoblok klima-uređaji najpovoljnija su alternativa i kada je riječ o hlađenju prostorije.

 

 

Temperatura po vašoj mjeri


Budući da se zraku u prostoriji neprestano ponovno dovodi toplina, primjerice kroz zidove ili otvore na vratima, zrak u prostoriji se s klima-uređajima na kompresor ne može ohladiti za više od otprilike 4 do 15 °C – što uvijek ovisi o odabranom modelu i samoj klimi u prostoriji (temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka).

No, osim malog broja specijalnih rashladnih strojeva, s uobičajenim klima-uređajima nije moguće postići nižu temperaturu prostorije od 16 °C jer se uređaji u pravilu isključuju od te vrijednosti. Konkretno: čak i ako je klima-uređaj tehnički u stanju rashladiti prostorije za 15 °C, to bi prostoriju na 24 °C ohladilo maksimalno na 16 °C!

Također, razlike u temperaturi u prostoriji koje se mogu postići s klima-uređajem uvijek ovise o veličini prostorije i kapacitetu hlađenja uređaja. Stoga se uvijek pridržavajte maksimalno preporučene veličine prostorije koja je navedena u tehničkim podacima uređaja kao i ostalih navedenih čimbenika! Zaključno možemo reći da odgovor na pitanje koliko je neki klima-uređaj dobar izbor uvelike ovisi o svrsi primjene, ponašanju korisnika, osobnim zahtjevima, ali i spremnosti na ulaganje.

 

 

Više informacija o mobilnoj klimatizaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1: KLIMATIZACIJA - ZNANJE IZ PRAKSE...

Poglavlje 2: POSTUPAK HLAĐENJA KOD MOBILNIH KLIMA-UREĐAJA ...

 

Prijenosni klima-uređaji...

   
   
   
   

 

Dodatna oprema...

   

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077