Sustavi za zdravi zrak u prostoriji


Pročišćivači zraka koriste se modernim tehnologijama i suvremenim tehnikama filtriranja za poboljšanje zraka u prostoriji. Kod kuće i na radnom mjestu pročišćivači zraka minimaliziraju opterećenje kućnom i sitnom prašinom. Smanjuju količinu štetnih tvari, alergena i peluda, te uklanjaju neugodne mirise. Dostupni su u raznim izvedbama.

Kod kuće i na radnom mjestu: dobar, čist zrak važan je za vaše zdravlje. Zrak u prostoriji sadrži prašinu i štetne tvari koje mogu ugroziti zdravlje. Alergeni i pelud uzrokuju bolesti i poteškoće koje ćete izbjeći uz učinkovit uređaj za pročišćavanje zraka. Dim cigareta i drugi neugodni mirisi negativno utječu na zdravlje i raspoloženje. Pročišćivač zraka je uređaj koji vam čitave godine može pomoći u poboljšavanju zraka u prostoriji. Imaju vrijednu funkciju kroz cijelu godinu a ne samo u proljeće kada je zrak pun cvjetnog peluda.

 

 

Čist zrak za vaše zdravlje


Svakodnevno vam je potrebno više od 10.000 litara zraka za disanje. U svakoj litri zraka nalazi se prašina, kod kuće čak i više nego vani. Prašina može biti vidljiva i nevidljiva. Tepih može primjerice upiti osam puta veću težinu prašine od vlastite težine. Tu su i bakterije koje su uvijek nevidljive golom oku. Uz to i druge kritične tvari lete zrakom. Namještaj, laminat i paneli djelomično su opterećeni formaldehidom koji se desetljećima ispušta u zrak u stanu ili uredu.

Zrak u interijerima djelomično može biti i do deset puta jače opterećen i onečišćen prašinom nego zrak vani. Budući da najveći broj ljudi otprilike 80 posto vremena provodi u zatvorenim prostorijama, iznimno je važan čist i zdrav zrak u prostoriji. Čišćenje, usisavanje i prozračivanje obično nisu dovoljni. Pročišćivačem zraka možete smanjiti količinu prašine i značajno poboljšati zrak.

 

 

Olakšanje za alergičare i astmatičare


Alergija na kućnu prašinu spada u alergije koje se najteže liječe. To je zbog toga što u stanu postoje brojni izvori prašine. No, sama prašina ne čini vas bolesnima. Ali grinje kućne prašine smatraju se uzročnicima. U čajnoj žličici prašine iz spavaće sobe nalazi se prosječno 1.000 grinja kućne prašine i 250.000 najsitnijih kuglica izmeta grinja. U stambenim prostorijama općenito svakodnevno nastaje šest miligrama prašine po kvadratnom metru. Ako želite čist, svjež zrak, ima smisla upotrebljavati snažan pročistač zraka.

Za alergičare i astmatičare opasno je ako je zrak opterećen štetnim tvarima i prašinom. No, čak i ako ne osjećate direktni utjecaj na zdravlje, higijena zraka u prostoriji iznimno je važan čimbenik očuvanja zdravlja.Bakterije su nevidljive i prisutne posvuda. Na pisaćem stolu nalazi se primjerice stotinu puta više bakterija nego u kuhinji. U vrijeme gripe kubni metar zraka može sadržavati do 15.000 virusa gripe. U uredu su još prisutna i opterećenja štetnim tvarima zbog isparavanja ljepila, flomastera i tonera.

 

 

Zašto su važni filtri i sustavi filtriranja?


Uređaji za pročišćavanje zraka, koji su opremljeni visokokvalitetnim sustavom filtriranja, kao pročišćivači zraka osiguravaju odlične rezultate u poboljšanju zraka u prostoriji u slučaju alergije i ostalih problema. Naši pročišćivači zraka opremljeni su filtrima HEPA. Načelno kod dvostupanjskih sustava filtriranja razlikujemo dvije varijante pročišćivača zraka AirgoClean. Prva varijanta upotrebljava kombinaciju filtra DACRON® i filtra HEPA. Druga varijanta upotrebljava predfiltar od aktivnog ugljena i filtar True-HEPA. Sustav filtriranja DACRON® upotrebljava robusni predfiltar od sintetičkih vlakana. Filter DACRON® je sintetički proizvedeno kontinuirano vlakno od poliestera. Materijal se odlikuje izvrsnim svojstvima neutralnosti po pitanju alergija. DACRON® je optimalan za proizvodnju predfiltara za pročišćavanje zraka. Filtri, koji se proizvode od tih vlakana, traju dulje, odbijaju vodu i iznimno su otporni na kidanje.

Dvostupanjski sustav filtara za zrak u prostoriji s filtrom HEPA u prvom koraku upotrebljava filtar od sintetičkih vlakana kao predfiltar. Tako se iz zraka u prostoriji mogu profiltrirati lagani do srednje neugodni mirisi kao i krupnija kućna prašina. U drugom koraku učinkoviti filtar HEPA uklanja pelud, čestice sitne prašine, alergene i spore gljivica plijesni. Filtar HEPA omogućuje uklanjanje do 95 posto tvari koje opterećuju zrak. Na taj način pročišćivač zraka može ukloniti prašinu i ostale štetne tvari i tako značajno smanjiti ograničenja za zdravlje.

 

 

Čime se odlikuje filtar True-HEPA?


Kako bi neki filtar mogao biti označen kao kvalificirani filtar True-HEPA, potreban je specifičan test opterećenja aerosolom. Tzv. test DOP odvija se ovako: filtar se navlaži definiranim testnim aerosolom granulacije 0,3 µm. Stupanj separacije mora iznositi najmanje 99,97 %. Ako dakle u filtar dođe 10.000 čestica zadane veličine, kroz filtar smiju proći najviše tri čestice.

Filtri True-HEPA, koji se upotrebljavaju za naše pročišćivače zraka, prošli su test DOP. Način rada tih filtara visoko je učinkovit. Razlika je velika u odnosu na filtre koji nalikuju filtrima HEPA. Ti su filtri doduše jeftiniji pri kupnji, ali se u uporabi vide nedostatci. Posebno ako je riječ o biogenim i antrofogenim sitnim česticama prašine koje su sitnije od mikrometra. Povoljnije imitacije nipošto ne mogu postići tako značajne rezultate kao filtri True-HEPA. Kvalificirani uređaj za pročišćavanje zraka obvezno mora zadržavati prašinu i posebno iznimno sitne čestice. Tako se sprječava da sitne čestice dospiju u pluća i krvotok. Onaj tko želi upotrebljavati pročišćivač zraka u slučaju alergije, brzo će uočiti pozitivna svojstva filtra True-HEPA.

 

 

Filtar HEPA: Pazite na original


Ako upotrebljavate filtar HEPA, vrlo je važno da je riječ o filtru True-HEPA. Klasifikacija filtara True-HEPA jamči optimalnu kvalitetu. Pri kupnji pročišćivača zraka i filtara pazite na ispravne oznake. Ako je učinkovitost filtra primjerice označena samo s „kao HEPA“ ili „usporedivo s filtrima HEPA“, budite oprezni. U tom slučaju učinak može biti ograničen.

Pročišćivači zraka AirgoClean 105 S i AirgoClean 205 S marke Trotec opremljeni su filtrima True-HEPA. Stoga su zajamčeni optimalni rezultati.

 

 

Pročišćivač zraka s ionizatorom


Uređaji za pročišćavanje zraka s integriranim ionizatorom rade pomno i pouzdano. Ionizator proizvodi negativne ione koji imaju antistatičko djelovanje. Tako se postiže da se čestice u zraku nabiju negativnim nabojem. Kada su nabijene, čestice postaju teže od zraka u prostoriji pa se spuštaju prema tlu. Odande se te čestice bez problema mogu ukloniti usisavačem.

Razmislite o usisavanju: pritom se često više prašine digne u zrak nego usiše. To se može učinkovito spriječiti tehnologijom ionizatora jer ćete usisavačem vrlo jednostavno ukloniti tešku prašinu. Uporaba te tehnologije omogućuje učinkovito čišćenje zraka, koji se dodatno obogaćuje aktivnim kisikom. Uređaji ovog tipa predstavljaju ekonomičnu alternativu skupljim True-HEPA modelima.

 

 

Više informacija o pročišćivačima i kvaliteti zraka potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1: FAKTORI ODABIRA PROČIŠĆIVAČA...

Poglavlje 2: AIRGOCLEAN SERIJA PROČIŠĆIVAČA...

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077