Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti
dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 292 29 84
Industrija: +385 1 292 29 84
Krajnji potrošaći: 0800 0077
E-mail:info@klimatizacija.hr

 

ZRAČNI HLADNJAK VS KLIMA UREĐAJ

Razlike u hlađenju s pokretnim hladnjacima zraka i klima uređajima

Neke osnove o tehnologiji hlađenja za bolje razumijevanje:

S hladnjakom zraka i klima uređajima situacija je slična situaciji bicikla i automobila. Na prvi pogled, čini se da oba služe istoj svrsi, ali tehnički su to potpuno različiti sustavi koji dopuštaju ne izravnu međusobnu usporedbu.

Hladnjaci zraka, kao što je PAE 25, su zračni hladnjaci s izravnim isparavanjem i za razliku od klima uređaja ne dolaze s jedinicom za hlađenje (poput hladnjaka). Hladnjaci zraka koriste prirodni princip isparavanja vode za hlađenje zraka u prostoriji. Svatko zna ovaj učinak hlađenja, na primjer od isparavanja znoja ili hladnijeg zraka u blizini vodopada, rijeka i jezera.

Načelno slična metoda često se primjenjuje izvan vrata (vanjski kafići, šatori itd.). Fini mlaz vode vodi ispred zračne struje ventilatora, što rezultira ultra finom raspršenom maglom. Tijekom ovog raspršivanja kako bi se stvorila vrsta raspršenog raspršivanja kapljice se isparavaju i na taj način se zrak malo ohladi za nekoliko stupnjeva. Rezultat je ugodnija klima u ovom olujnom području.

Praktična znanja o tehnikama hlađenja

Korištenje hladnjaka zraka za hlađenje je potpuno prirodna i isplativa metoda koja ne zahtijeva istu veliku količinu energije koju sustav za klimatizaciju troši na taj proces.

Ali ni u jednom slučaju hladnjak zraka nije jednak klima uređaju koji stvara hladan zrak bez obzira na temperaturu i vlažnost okoline. Klima uređaj proizvodi osušeni, odnosno suhi hladni zrak. Koristeći princip hlađenja isparavanjem hladnjaka zraka, s druge strane stvara hladan, ali vlažan zrak. Ovisno o razini vlažnosti i temperature, hladnjaci zraka mogu hladiti ispušni zrak za nekoliko stupnjeva Celzija - bez obzira na model ili dizajn.

 

https://uk.trotec.com/images/schema-pae-en-7811.jpg

Princip rada hladnjaka zraka

Fizički princip adijabatskog hlađenja pomoću pokretnih hladnjaka zraka. Filtar u obliku saća natopljen vodom hladi topli zrak u prostoriji.

Hladnjaci zraka su prikladniji za upotrebu u malim sobama sa suhom klimom, budući da se stupanj učinkovitosti ne može povećati tako lako kao kod kompresorskih klimatizacijskih sustava. Štoviše, svaki korisnik mora biti svjestan da hladnjaci zraka jednostavno ne mogu ohladiti prostoriju od 30°C do 23°C.

Hladnjaci zraka djeluju najučinkovitije u prostorijama ispunjenim suhim zrakom i mogu samo uzrokovati pad temperature do točke zasićenja. Uređaji djeluju izravnim hlađenjem, tj. izravno opskrbljuju zrak vlagom. To znači da se zbog razloga vezanih za proces razina vlažnosti u prostoriji značajno povećava, što nije nužno učinak. Tijekom zime, povećanje vlažnosti je apsolutno poželjno zbog suhog zraka u zagrijanim prostorijama. Stoga se zračni hladnjaci mogu koristiti tijekom cijele godine: kao hladnjak zraka za isparavanje ljeti, kao ovlaživač zraka zimi.

Velika prednost hladnjaka zraka je nedostatak cijevi za ispušni zrak za ispuštanje vrućeg zraka, kao i svi mobilni klima uređaji. Nema potrebe za instalacijom crijeva kroz prozore, vrata ili zidove. Na taj način hladnjaci zraka postaju iznimno fleksibilni i jednostavni za rukovanje, budući da ih morate postaviti i uključiti - bez obzira gdje se nalazite.

Zaključak: Hladnjaci zraka učinkoviti su i korisni alati za osvježenje

  • Osvježite i ohladite zrak na ugodnu razinu s integriranim filtrom za zrak i praktičnom funkcijom ventilacije!
  • Rad na klimi: koristite prirodni princip, ne sadrži jedinicu za hlađenje niti kemijsko sredstvo za hlađenje!
  • Osobito energetski učinkovit uz iznimno niske troškove rada!
  • Nije potrebno crijevo za ispušni zrak! Stoga nema ograničenja glede postavljanja.
  • Dopustite povećanje kapaciteta hlađenja pomoću ledenih pakiranja ili kockica leda!
  • Pogodno za rad tijekom cijele godine! Ljeti hladnjak zraka, ovlaživač zraka zimi.

Ne postoji jedna i jedina idealna tehnika hlađenja! Kao što su različiti parametri kao što su veličina prostorije, način hlađenja, stupanj udobnosti, instalacijski radovi i, naravno, proračun, može biti posebno rješenje.

Upravo zbog toga Trotec ima brojne kvalitetne uređaje koji rade na različitim rashladnim tehnikama koje su Vam dostupne. Na taj način ćete uvijek pronaći uređaj prikladan za vaše osobne potrebe i iskoristiti najbolji odnos vrijednosti za novac koji nudi vodeći dobavljač robnih marki!

 

https://uk.trotec.com/products-services/machinery-homecomfort/air-conditioning/practical-knowledge-concerning-air-conditioning/

Klima-know-how od Troteca

Svaki potencijalni kupac treba biti svjestan da hladnjaci zraka ne mogu zamijeniti kompresorske klimatizacijske sustave na potpuno drugačijem funkcionalnom principu. A djelotvornost hladnjaka zraka uvelike ovisi o vremenskim prilikama: od ugodnog učinka hlađenja (smanjenje temperature od 1 do maksimalno 3°C) u vrućem i suhom zraku, bez poboljšanja kad je zrak u prostoriji mokar.

Prije kupnje pobrinite se da detaljnije proučite funkcionalne principe različitih rashladnih sustava, razlike u različitim modelima i potražite informacije o izračunu opterećenja hlađenja i potrebnim performansama uređaja za vašu sobu. ovdje: “ Praktično znanje o klimatizaciji “(link)…

 

 

Hladnjak zraka protiv ovlaživača zraka

https://uk.trotec.com/images/pae-25-tank-bottle-f132.jpg

Spremnik vode s dodatnim pakiranjima leda

Princip koji se koristi kod ovlaživača zraka i hladnjaka zraka se ne razlikuje. Obje koriste tehniku ​​hladnog isparavanja. Kroz filter se suhom zraku, ovlaženom prirodnim isparavanjem, daje u prostoriju. Kako se onda mogu razlikovati? Hladnjak zraka je obično dizajniran za mobilnu primjenu u različitim prostorijama i ima bočne podesive otvore za ispuh zraka za usmjeravanje vlage i struje hladnog zraka u željenom smjeru. Obično su zračni hladnjaci opremljeni i posebnim odjeljkom za kockice leda ili ledene kutije. Tijekom zime hladnjak zraka može se koristiti i kao ovlaživač zraka - sa ili bez hlađene vode. Na drugi način, ovlaživač s kockama leda u vodi može postići isti učinak hlađenja kao i hladnjak zraka.