Zašto je potrebno redovito raditi servis klima uređaja?

Više je razloga zbog čega je vaš klima uređaj potrebno redovito servisirati, a ovdje ćemo navesti one najvažnije:

  • Kako bi osigurali pravilan rad vašeg klima uređaja
  • Kako bi zrak koji klima uređaj obrađuje bio što kvalitetniji
  • Kako bi zadržali jamstvo na klima uređaj

TREBATE DODATNE INFORMACIJE?

PRAVILAN RAD KLIMA UREĐAJ

Vaš klima uređaj je kompleksan aparat koji se sastoji od niza pokretnih i statičnih dijelova. Među ostalim, on sadrži kompresor sa unutarnjim motorom, isparivač, ekspanzijski ventil, ventilator kojeg također pokreće motor... S vremena na vrijeme potrebno je provjeriti da li su svi ti dijelovi ispravni i da li obavljaju svoju funkciju kako je i zamišljeno.

Prilikom servisa vašeg klima uređaja, ovlašteni će frigomehaničar prekontrolirati ispravnost svih sklopova i kompenenata klima uređaja kako bi vi bili sigurni u njihovo besprijekorno funkcioniranje. Sam servis klima uređaja sastoji se od 6 koraka, a prva dva koraka možete odraditi i vi sami, ako imate odgovarajuća sredstva za čišćenje i dezinfekciju fitlera i isparivača. Ukoliko i dođe do kvara vašeg klima uređaja, nemate brige, jer je naš Servisni Centar izvrsno opremljen i spreman u što kraćem roku otkloniti svaki kvar.

1. ČIŠĆENJE FILTERA 

Svaki klima uređaj ima ugrađene neki/e od navedenih filtera putem kojih obrađuju zrak:

  • Antialergijski filter
  • Katehinski filter
  • Plasma filter

Prilikom servisiranja klima uređaja svi se filteri čiste, peru i dezinficiraju kako bi mogli besprijekorno odraditi svoju zadaću - pročiščivanje zraka u prostoriji. Uz same filtere, čisti se i dezinficira isparivač zraka što je izuzetno bitno. Čisti i dezinficirani filteri jamstvo su uklanjanja raznih bakterija i virusa iz zraka, zajedno sa neugodnim mirisima.

Prilikom izvođenja servisa, filter je potrebno izvaditi iz klima uređaja, oprati ga sredstvom za čišćenje i toplom vodom te potom ga našpricati dezinfekcijskim sredstvom. Kada se filter posuši, potrebno ga je vratiti u klima uređaj

Napominjemo da se samo puko pranje antialergijskog filtera (filtera za prašinu) ne može smatrati servisom klima uređaja, već je to nešto što bi svaki korisnik klima uređaja trebao samostalno raditi periodički. Kompleksnije filterske sustave (plasma filter i katehinski filter) bi trebali servisirati i čistiti ovlašteni serviseri.

2. ISPARIVAČ

Isparivač je potrebno očistiti od prašine (usisavanjem ili ispuhivanjem), te ga na isti način obraditi kao i filterski sustav. Prvo ga je potrebno našpricati sredstvo za čišćenje, potom ga isprati vodom i kada se posuši našprivati sredstvom za dezinfekciju.

3. KADICA ZA KONDENZAT

Kadicu za kondenzat je potrebno temeljito oprati sredstvo za čišćenje i vodom. Po potrebi, možete u kadicu ubaciti tabletu za dezinfeciju kako bi spriječili razvijanje mirisa iz kadice.

4. ODVOD KONDENZATA

Potrebno je provjeriti i ispuhati odvod za kondenzat kako bi isti mogao nesmetano otjecati. Tijekom perioda nekorištenja klima uređaja, u cijev za odvod kondenzata mogu se zavuči sitne životinje, ličinke ili nešto treće, te vam na taj način zablokirati odvod kondenzata. Ako se odvod kondenzata zaštopa, tada će vam curiti voda po zidu ispod klima uređaja jer nema kuda otjecati.

5. TURBINA

Turbina je sastavni dio svakog klima uređaja. Nju je potrebno rastaviti i izvaditi iz klima uređaja te ju očistiti, isprati i dezinficirati.

U slučaju da je turbina prljava ili na sebi ima puno prašine i nečistoća, može se dogoditi da bude izvan balansa pa klima uređaj bude bučan i ne radi pravilno.

6. VANJSKA JEDINICA

Vanjsku jedinicu je potrebno očistiti, oprati sredstvom za čišćenje i vodom. Po potrebi se može koristiti visokotlačni uređaj za pranje.

Također je potrebno provjeriti količinu radne tvari u sustavu i po potrebi je dopuniti.

Svaki klima uređaj koji ima manju količinu radne tvari od propisane neće raditi ispravno, zato je nužna kontrola količine radne tvari prilikom godišnjeg servisa.

ZADRŽAVANJA JAMSTVA NA KLIMA UREĐAJ

Svi klima uređaji kućne serije u našoj ponudi (izuzev QZEN modela) imaju tri godine tvorničkog jamstva uz mogućnost kupnje produljenog jamstva u trajanju 12 ili 24 mjeseca. Preduvjet za ostvarivanje jamstva/produljenog jamstva je obavezan godišnji servis vašeg klima uređaja od strane ovlaštenog frigomehaničara.