Radijatori na ulje


Nakon kratkog perioda zagrijavanja uljni radijatori serije TRH-E stvaraju brzu i ugodnu toplinu. Toplinsko ulje koje se koristi za punjenje radijatora ima visoki kapacitet skladištenja, što može rezultirati duljim izlaganjem topline nakon isključivanja.

Zahvaljujući razumnim troškovima nabave, radijatori punjeni uljem prikladni su za gotovo svaku vrstu privatne primjene. U idealnom slučaju, uređaji se koriste kao dodatno rješenje za grijanje u hladnim zimskim danima ili za privremeno grijanje garaža ili podruma. Ovdje oni također mogu ispuniti svoju funkciju kao monitor za zamrzavanje. Unatoč snažnom kapacitetu grijanja, potrošnja energije ostaje ugodno niska zahvaljujući automatskom radu s termostatom.

Ponuđeni asortiman serije TRH-E sastoji se od uljnih radijatora s različitim značajkama opreme sa ili bez turbo-puhala na zahtjev, uklj. PTC grijaći element za brže početno zagrijavanje. Zahvaljujući integriranim valjcima i ručici za nošenje, radijatori se mogu fleksibilno i sigurno transportirati između različitih radnih mjesta, čak i dok su vrući.

 

 

Kako radi radijator i ono što ga karakterizira


Čak i ako izgledaju slično svojim perajima za grijanje, radijatori ispunjeni uljem - za razliku od "normalnih" grijača - koriste električnu energiju za zagrijavanje ulja u njima. Takozvano termičko ulje zagrijava se električnom strujom i odašilje toplinu u zrak u prostoriji preko lamela za grijanje. Zbog toga se često nazivaju "električni grijači". Inače, radijatori punjeni uljem obično su opremljeni lamelama za grijanje jer čine veću površinu, što proces zagrijavanja čini vrlo učinkovitim. Budući da su uređaji pokretni, mogu se smjestiti u bilo koju prostoriju gdje god je potrebna toplina.

 

 

Funkcionalni princip tipičnog radijatora punjenog uljem


Zašto je radijator napunjen uljem, a ne vodom? Razlog za to je činjenica da se voda širi kad se zagrijava, a toplina se ne skladišti sasvim dobro. Nasuprot tome, termo ulje koje se koristi u radijatorima ima znatno veći kapacitet skladištenja. Čak i nakon što ugasite radijator napunjen uljem, on daje toplinu neko vrijeme. Budući da je toplinsko ulje također dobar izolator, otpornici grijanja mogu se izravno uroniti u ulje, što opet čini učinkovitiju izmjenu topline. Tu je i težina, jer je ulje lakše od vode. To čini radijatori punjene uljem znatno lakši i jednostavniji za transport. Uljni radijatori dizajnirani su za kontinuiranu uporabu jer mogu u potpunosti zamijeniti zidni radijator.

 

Mnogi uređaji dolaze s dodatnim funkcijama koje omogućuju udoban i istodobno pojedinačni rad, primjerice zahvaljujući sljedećim značajkama:

  • Različite razine grijanja ili neprekidni prekidači
  • Brojači
  • Frost monitori
  • Kombinacije uljnog radijatora i grijača ventilatora
  • Kotači za povećanu pokretljivost

 


 


Odabir turbo puhala


Budući da su radijatori punjeni uljem prilično tromi u odnosu na grijače ventilatora s obzirom na njihovu proizvodnju topline tijekom pokretanja, postoje i kombinacije radijatora ispunjenog uljem i malog grijača ventilatora. Brže i učinkovitije početno zagrijavanje prostorije može se postići korištenjem turbo puhala opremljenog s dodatnim PTC grijaćim elementom koji se može zasebno uključiti. Na taj se način prostor brzo zagrijava dok termičko ulje ne dostigne svoju temperaturu i može razviti svoj puni kapacitet grijanja.

 

Optimalno korištenje uljnih radijatora


Uljni radijatori pružaju ugodnu toplinu u prostoriji i savršeno su pogodni za grijanje garaža, kao i podruma ili tavana. Na taj su način učinkovitiji i čišći od grijača ventilatora i istovremeno brži od normalnih sustava grijanja. Oni rade bez ventilatora, što znači da ne vrte prašinu i stoga su alergični. I obično razvijaju svoj maksimalni toplinski učinak u roku od četvrt sata. Uljni radijatori su prikladni kao bešumni i sigurni grijači na zahtjev, kao i kao grijači za uzemljenje, na primjer za sprečavanje smrzavanja cjevovoda. Uređaji su postavljeni na kotače i vrlo su lagani i pokretni.

 

 

Više informacija o grijačima potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1. Konvektorske grijalice

Poglavlje 2. Infracrvene grijalice

Poglavlje 3. Keramičke grijalice

Poglavlje 4. Infracrvene panel grijalice

Poglavlje 5. Uljni radijatori

 

 

Uljni radijatori

   

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077