Ovlaživanje zraka pomoću ultrazvuka


Uporabom ovlaživača zraka postižete optimalne vrijednosti vlažnosti u prostoriji čime možete pomoći u sprečavanju prehlada, nadraženosti očiju i suhe kože. No kako to zapravo ultrazvuk donosi vlagu u zrak?

Za razliku od hladnih ili rotirajućih ovlaživača kod kojih se suhi zrak iz prostorije radi ovlaživanja propuhuje kroz filtarski flis obogaćen vodom, ultrazvučni ovlaživači zraka stvaraju ultrasitnu maglicu izravno od vode, zbog čega se nazivaju i generatori maglice.

 

 

Ultrazvučni postupak – jednostavno nevjerojatno učinkovito


Voda se gotovo i ne može komprimirati pa stoga vrlo teško može apsorbirati tlak. To vam je možda poznato iz primjera čaše vode koja stoji na zvučniku. Čim pojačate zvuk, na vodi nastaju valovi. Možemo reći da površina vode „pleše“ u ritmu glazbe i stvara tonove u obliku valova. Što je ton viši, to su frekvencija i val veći. Ultrazvučni ovlaživači zraka koriste se tim načelom. Kod ultrazvučnog ovlaživanja upotrebljava se piezoelektrični pretvarač koji električnu energiju pretvara u mehaničku. Vibrator na dnu spremnika za vodu pomoću zvuka visoke frekvencije stvara velike udarce tlaka zbog kojih se oslobađaju najsitniji mjehurići zraka (kavitacija). Valovi tlaka koji se istovremeno aktiviraju uništavaju te mjehuriće na površini, gdje stvaraju stupac vode iznad vibratora. Uslijed rasprsnuća mjehurića zraka na površini stupa nastaju najsitnije kapljice maglice promjera otprilike 1 µm koje mogu posebno brzo ući u zrak.

Čitav se postupak ponavlja brzinom koju je teško zamisliti. Frekvencija zvuka iznosi otprilike 1,8 MHz u ultrazvučnom području te je stoga ljudi ne mogu čuti – dakle, to je ugodno tih postupak za naš sluh. No na vodi nastaju jaki valovi jer 1,8 MHz znači da se na vodu prenosi 1,8 milijuna ciklusa vibracija - u sekundi! To uzrokuje masovno stvaranje najsitnijih šupljina na površini vode te ondje trajno aktivira ultrasitne kapljice magle iz valova.

 

 

Čist, ovlažen zrak – sve je pitanje higijene


Ultrazvučna je tehnika dokazana i već se godinama uspješno upotrebljava za najraznolikije primjene kada je potrebno regulirati vlažnost zraka u prostoriji uz visok stupanj preciznosti i uz istovremeno niske troškove rada. Pritom se često čuju predbacivanja da su ultrazvučni ovlaživači nehigijenski te da pogoduju povećanom stvaranju klica u spremniku za vodu i njihovo širenje preko maglice. No činjenica je da stajanje vode u spremnicima uvijek uzrokuje stvaranje klica. Utoliko je svaki uređaj napunjen vodom sklon nastanku nečistoće u vodi ako se ne obavlja redovito održavanje i njega, neovisno o tehnici ovlaživanja.

Kod ultrazvučnih ovlaživača potrebna je veća disciplina po pitanju higijene zbog samog postupka. Ovdje voda ne isprava tako da bi moguće klice ostale u spremniku nego se voda pomoću ultrazvuka pretvara izravno u maglicu i predaje zraku. Iako sam ultrazvuk može ubiti bakterije i klice, za trajno očuvanje funkcionalnosti takvih uređaja pri svakodnevnom radu valja ih redovito i temeljito čistiti u skladu s proizvođačevim uputama. Svakako valja izbjegavati duga razdoblja stajanje vode u spremniku uređaja.

 

Kako bi ultrazvučni ovlaživač zraka mogao raditi higijenski, vodu prvo treba demineralizirati, a u idealnom slučaju i dezinficirati. Neki uređaji za to imaju integrirani generator UV zračenja, ali čak i bez njega možete svakodnevno mijenjati vodu (voda iz slavine mora biti prvo prokuhana, a zatim ohlađena do sobne temperature, u suprotnom možete koristiti demineraliziranu vodu).

Zapravo je "destilirana" voda idealna za upotrebu u ultrazvučnom ovlaživaču jer destilacija - u velikoj mjeri - već čisti vodu od soli, organskih tvari, mikroorganizama i drugih onečišćenja što doprinosi svim naporima vezanim za higijenu.

Nažalost, danas je sve teže dobiti istinski destiliranu vodu, tj. Proizvedenu destilacijom, jer je u većini slučajeva proizvodnja jeftinija pomoću ionskih izmjenjivača. Voda demineralizirana ionizacijom često se pogrešno naziva "destiliranom vodom" i nudi se za upotrebu u automobilskim akumulatorima i plosnatim glačama. Međutim, to ne znači da ne sadrži mikrobe, osim ako ambalaža ne sadrži izričitu deklaraciju "pogodno za medicinske svrhe".

Mnogo će vam biti bolje ako koristite prokuhanu vodu iz slavine i svakodnevno je razmjenjujete. Na taj ćete način uštedjeti kupnju skupe destilirane vode i savršeno je primjerena s higijenskog gledišta. Vrelište ubija ne samo većinu mikroorganizama i klica u vodi, već smanjuje i tvrdoću vode, što zauzvrat značajno smanjuje nakupljanje kamenca u neposrednom okruženju uređaja - čak i s već ugrađenim uložakom za dekalcifikaciju.


Ultrazvučni ovlaživači serije B-E isporučuju se testirane kvalitete, pa tako jamče visoku vrijednost, sigurnost i funkcionalnost te osiguravaju da ste uvijek na sigurnoj strani s kvalitetom marke Trotec.

 

 

Karakteristike ultrazvučnih ovlaživača:

  • malena potrošnja struje
  • veliki izbor modela
  • nema prekomjerenog ovlaživanja i stvaranja kondenzata
  • vlaga se regulira na prirodan način
  • ako ultrazvučno ukljanjanje klica nije integrirano, u vodu je potrebno dodati sredstva za dezinfekciju

 

Ultrazvučni ovlaživači

   
 

 

 

Više informacija o vlazi i ovlaživačima potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1: OPTIMALNA RAZINA VLAGE U PROSTORIJAMA...

Poglavlje 2: FAKTORI ODABIRA OVLAŽIVAČA...

Poglavlje 3: ULTRAZVUČNI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 4: EVAPORACIJSKI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: ISPIRAČI ZRAKA...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077