Datum objave: 12. svibanj 2023.

Klima uređaji neophodni su za udobnost u zatvorenom prostoru tijekom vrućih razdoblja u godini. Očekujemo da budu spremni kako nam se približavaju toplija godišnja doba, a češće otkrivamo da klima uređaj više ne hladi dobro i nije učinkovit kao prije.

S vremenom klima uređaji postaju manje energetski učinkoviti jer skupljaju prašinu i plijesan unutar filtera i ventil konvektora. Dok su neki problemi s klima uređajem uzrokovani starošću jedinice, većina se problema može u potpunosti spriječiti redovitim servisiranjem.

 

Klima uređaji

Klima uređaj je instalacija koja tretira zrak i hladi ga, filtrira i grije za reverzibilne modele. Klima uređaj uvijek radi na isti način: filtrira i prenosi toplinu. Najčešće, u sustavu "klima" postoji vanjska jedinica (koja proizvodi hladan i topli zrak) i unutarnja jedinica (koja raspršuje zrak).

To je uklanjanje topline koja hladi prostoriju. Proces je relativno jednostavan: toplinu apsorbira rashladno sredstvo koje cirkulira unutar unutarnje jedinice. Tekućina predaje svoju toplinu vanjskom zraku i krug se zatvara. Kada nije za hlađenje nego za grijanje, radni ciklus se tada obrće. Isti je princip s reverzibilnom dizalicom topline zrak-zrak, koja vam omogućuje hlađenje i grijanje vašeg doma po nižoj cijeni.

Centralni rashladni sustav klimatizacije je značajna investicija i morate učiniti sve što je u vašoj moći da je zaštitite. I jednostavno nije ugodno kada se vaš klima uređaj odbije upaliti prvog vrućeg dana u godini.

Kako se snijeg topi i temperatura počinje rasti, vaš klima uređaj, koji je tako dugo bio u stanju mirovanja, mora početi pumpati hladan zrak čim vam zatreba. Poput pokretanja starog automobila, uključivanje starog i propadajućeg klima uređaja može biti situacija u kojoj možete zatvoriti oči i moliti se da dobro proradi.

 

Dijelovi klima uređaja

Većina klima uređaja opremljena je unutarnjom jedinicom i vanjskom jedinicom, to se nazivaju split klima uređaji (monosplit kada je vanjska jedinica spojena na jednu unutarnju jedinicu, multisplit kada napaja nekoliko unutarnjih modula).

Možete se opremiti i monoblok klima uređajem, fiksnim ili mobilnim, koji se sastoji od jedne jedinice smještene unutar stana. Najpovoljniji modeli su mobilni monoblokovi, koji su često glomazni i energetski intenzivni. Fiksni monoblok klima uređaji skuplji su za kupnju (oko 1000 eura, dok je mobilna verzija upola manja).

Bez obzira na vaš izbor, svi ovi klima uređaji općenito imaju iste komponente koje osiguravaju njihov rad:

  • isparivač koji uvlači vanjski zrak kako bi povratio kalorije (toplina zraka)
  • kompresor dizajniran za povećanje temperature rashladnog sredstva koje cirkulira kroz krug hlađenja ili grijanja. Pod djelovanjem topline ova tekućina postaje plinovita;
  • kondenzator  za ukapljivanje plina snižavanjem njegove temperature;
  • posuda za kondenzat za skupljanje kapljica vode uslijed kondenzacije tijekom prijelaza iz plinovitog u tekuće stanje;
  • ekspanzijski ventil  koji smanjuje tlak plina i smanjuje temperaturu rashladnog sredstva;
  • izmjenjivač topline, neophodan za osiguravanje prijenosa kalorija između tekućina (hladnih i vrućih) bez miješanja potonjih;
  • ventilator (ili turbina puhala) za raspršivanje hladnog ili vrućeg zraka prolaskom kroz peraje klapne puhala koja se nalazi na unutarnjoj jedinici.

 

Klima uređaji su također opremljeni sa:

  • filterima za zrak koji zadržavaju prašinu iz zraka u zatvorenom prostoru;
  • filterima s aktivnim ugljenom instalirani za upijanje loših mirisa, nisu prisutni na svim klima uređajima;
  • rashladnim sredstvom koje cirkulira kroz krug.

 

Stvari koje možete sami očistiti

Prije nego što izvadite odvijač, imajte na umu da postoje stvari koje ne smijete dirati, poput kruga rashladnog sredstva. Doista je poželjno određene poslove povjeriti ovlaštenom stručnjaku:

  • tehničar rashladnih uređaja
  • klima-instalater
  • vodoinstalater-inženjer grijanja
  • električar

 

Evo stvari koje možete sami očistiti tijekom rutinskog održavanja klima uređaja:

  • filteri za zrak
  • filter s aktivnim ugljenom
  • peraje zaklopke zraka

Osim toga, možete obrisati prašinu s vanjske površine unutarnjeg modula dva do tri puta tjedno.

 

Dijelovi koji zahtijevaju stručno održavanje

Prije svega, znajte da ako se ne osjećate ugodno s rutinskim održavanjem klima uređaja, odnosno čišćenjem filtera ili pražnjenjem posude za kondenzat, najbolje je pozvati stručnjaka. Potonji će, s navikom održavanja klima uređaja, brzo obaviti zadatak i ujedno provjeriti stanje svakog elementa.

Općenito govoreći, zamjena rashladnog sredstva je posao koji treba obaviti ovlaštena tvrtka ili serviser.

 

 

Zašto održavati svoj klimatizacijski sustav?

Neophodno je održavati klima uređaj, osobito ako nije bio aktivan dulje ili kraće vrijeme. Održavanje klimatizacijskog sustava ima brojne prednosti.

 

Smanjuje troškove i potrošnju energije

Loše održavan klima uređaj može imati znatne posljedice. Na primjer, za zamjenu kompresora možete potrošiti oko 1000 eura, ne uključujući rad. To možete izbjeći jednostavnim održavanjem. Kada dobro održavate klima uređaj, uređaj je učinkovitiji, a time i ekonomičniji. Filtar kabine čini otprilike 80% slučajeva gubitka učinkovitosti. Doista, kada je ovaj uređaj preopterećen, on troši puno više energije da bi mogao funkcionirati. To će stoga brzo povećati račun.

 

Čuvajte svoje zdravlje

Kada se filtar čestica ne održava, odnosno ne čisti i često mijenja, može se pretvoriti u pravi izvor alergija, čak i ozbiljnih infekcija. S vremenom se u uređaju nakupljaju plijesan, gljivice i bakterije. Kada primijetite loš miris iz klima uređaja, možda je vrijeme da zamijenite filter kabine kako biste sačuvali svoje zdravlje.

 

Izbjegavajte kvarove

jedna od malih životnih noćnih mora: kvar klima uređaja usred toplinskog vala. Ne samo da ćete satima ili čak danima biti bez klima uređaja dok ne dobijete majstora, već ćete se suočiti i sa velikim troškovima popravka.

Neka vaš rashladni sustav traje dulje štedi novac; održavajte svoj klima uređaj u vrhunskom stanju kako ne biste morali kupiti novi tako brzo. Pažljivo održavanje pomaže spriječiti trošenje i habanje koje dovodi do „prijevremenog umirovljenja“ vašeg klima uređaja.

 

Priprema klima uređaja za sezonu hlađenja

Koji god tip klima uređaja imali: fiksni ili mobilni klima uređaj, reverzibilni klima uređaj, inverter... Priprema klima uređaja za ljeto je ključna, ako ne želite završiti s klima uređajem koji puše topli zrak u potpunosti toplinski val.

Evo nekoliko postupaka koje možete učiniti kako biste održali svoj klima uređaj u vrhunskoj formi za vruće ljetne mjesece:

 

Očistite filtere‍

Prekomjerna količina prašine na filteru može spriječiti protok zraka unutar klima uređaja. Nizak protok zraka zbog nakupljanja prašine može uvelike smanjiti učinkovitost hlađenja klima uređaja i možda ćete ustanoviti da vaš klima uređaj više nije tako hladan kao prije. Srećom, svoje filtre možete sami očistiti bez previše truda.

Filtrima možete pristupiti ispod plastičnog poklopca klima uređaja. Provjerite je li struja isključena prije nego što pokušate otvoriti klima uređaj. Pažljivo odvrnite kućište klima uređaja, uklonite filtre koji pokrivaju zavojnicu isparivača i operite ih blagim deterdžentom i toplom vodom. Osušite filtre, vratite ih na zavojnicu isparivača i ponovno zavrnite poklopac. Ako vam nije ugodno skidanje poklopca samome, čišćenje filtera se izvodi tijekom generalnog servisa klima uređaja i kemijskog čišćenja.

 

Pranje zavojnice isparivača

Dok filtri hvataju većinu prašine i spora plijesni koje cirkuliraju kroz klima uređaj, nečistoće se nažalost s vremenom nakupljaju na zavojnici isparivača. Zavojnica isparivača mjesto je hlađenja u klimatizacijskom uređaju, a prašina i spore plijesni mogu se izbaciti protokom zraka i cirkulirati kroz prostoriju. Ne želite da vi i vaša obitelj udišete ove čestice, stoga je važno redovno održavanje od strane servisera koji će za vas očistiti ovu zavojnicu.

Zavojnica isparivača ima veliku površinu, a neke od njegovih komponenti su vrlo tanke i osjetljive, stoga se moraju vrlo pažljivo čistiti. Za čišćenje zavojnice isparivača najbolje je posao prepustiti stručnjacima. Neke tvrtke za održavanje klima uređaja nude usluge kemijskog čišćenja gdje se specijalizirana kemijska otopina ispire preko spirale isparivača pomoću vodenog mlaza. Ovo sterilizira zavojnicu isparivača i sprječava rast bakterija i plijesni nekoliko mjeseci nakon čišćenja.

 

Čišćenje vanjske jedinice

Vanjska jedinica split klima uređaja podložna je vremenskim prilikama, stoga zaslužuje vašu punu pozornost. Potrebno je ukloniti ostatke i mrtvo lišće koje se može nakupiti na dnu kondenzatora, očistiti otvore za zrak i vakumirati stražnji dio vanjske jedinice, gdje se nalazi izmjenjivač. Također možete očistiti tijelo uređaja, kao i posudu za kondenzat te provjeriti stanje cijevi koje idu od kondenzatora do isparivača. Ne zaboravite da ne koristite jake kemikalije i otapala koja mogu biti korozivna za određene dijelove vašeg klima uređaja i naravno da isključite cijeli sustav prije početka bilo kakvih radova na održavanju.

 

Punjenje rashladnog plina

Rashladni plin cirkulira kroz sve sustave klima uređaja unutar cjevovoda. Plin se komprimira u tekućinu u kondenzatoru i ostavlja da se ponovno zagrije u plin u zavojnici isparivača, uzimajući toplinsku energiju iz okolnog zraka. Iako je rashladni plin tehnički unutar zatvorenog sustava cjevovoda, male količine plina mogu s vremenom izaći kroz otvore u cjevovodu. Klima uređaji ne mogu hladiti bez rashladnog sredstva, a kada vaš klima uređaj puše topli zrak, to je znak da vam je možda ponestalo plina.

Srećom, većina tvrtki za servisiranje klima uređaja ima spremnike rashladnog plina za dopunjavanje plina. Nadopunjavanje plina izvodi se na vanjskoj kondenzacijskoj jedinici, međutim radi potrebnog alata i stručnog znanja certificiranog stručnjaka nikako ne preporučujemo da ovo pokušavate izvesti sami.

 

Početak testa

Nakon čišćenja i sušenja vašeg uređaja potrebno je izvršiti testove i provjeriti ispravnost rada. Prije nego uključite klimu, termostat postavite na „off“, zatim uključite klimu i termostat prebacite na „hladno“.

Inače, ako imate reverzibilni klima uređaj ili toplinsku pumpu zrak-zrak koju koristite za grijanje i hlađenje, preporuča se ljeti prebaciti na grijanje, a zimi nekoliko minuta puhati hladni zrak, kako biste spriječili zaglavljivanje ventila za promjenu načina rada vaše dizalice topline.

 

Priprema Vašeg monoblok klima uređaja za ljeto

Održavanje monoblok klime, koja sadrži samo jednu jedinicu, nije jako komplicirano, pogotovo ako se radi o mobilnoj klimi na kotačima koju možete pospremiti daleko od prašine kada je nemate, nije korisno. Nemojte zaboraviti pohraniti svoj klima uređaj u okomitom položaju kako ne biste oštetili njegov rashladni sustav. Prije dolaska lijepog vremena, morat ćete obrisati prašinu sa svoje opreme mekom krpom, provjeriti stanje filtara i očistiti ih ili promijeniti kako biste osigurali dobru kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Nemojte uključivati ​​uređaj u struju dok ne završite, radi dodatne sigurnosti.

 

Pripremite svoju klimu za ljeto – pozovite profesionalce

Međutim, klima uređaji su složeni uređaji i rashladno sredstvo koje sadrže je otrovno. Stoga je preporučljivo pozvati servisera za grijanje i hlađenje ako želite provesti dubinsko održavanje vašeg klimatizacijskog sustava, na primjer provjeru nepropusnosti kruga hlađenja. Ponekad je čak isplativije sklopiti ugovor o održavanju nego platiti popravke.

Također možete iskoristiti ovaj godišnji posjet radi finog podešavanja postavki. Vaš klima uređaj tako će osigurati bolje performanse i uštedjeti energiju.

 

 

Zaključak

Ono što morate zapamtiti je da će vam dobra priprema klima uređaja za ljeto osigurati da dobro hladi kada vanjske temperature počnu rasti. Ali osim toplinske udobnosti, održavanjem također utječete na energetsku učinkovitost, a time i na svoj račun za struju.

Stanje filtera vašeg klima uređaja utječe na kvalitetu klima uređaja, stoga ih je potrebno redovito čistiti i mijenjati.

Možete sami promijeniti filtere klima uređaja i ukloniti osušeno lišće, ali sigurnije je angažirati tvrtku za klimatizaciju za složenije poslove, kao što je provjera rashladnih priključaka ili čišćenje spirala.

Možda vam se ovaj savjet čini čudnim, ali nemojte čekati sunčane dane da uključite klima uređaj!