Metode odvlaživanja


 

Grijanje čini zrak toplijim, a ne sušnim
Grijanje sigurno nije među metodama odvlaživanja! Istina je da topli zrak može apsorbirati više vode od hladnog zraka. Tako, zagrijavanjem zraka u prostoriji s konstantnim sadržajem vode, razina relativne vlažnosti ovog toplog zraka bi se u početku stvarno smanjila.

Ali što je zrak topliji, to je više okružen hladnim površinama na kojima se kondenzira vlaga. Naposljetku, samo grijanje ne može učiniti da vlaga nestane - a time i sadržaj vode u zraku ostaje isti. Za učinkovito i trajno uklanjanje vlage iz zraka u prostoriji, jedino tehničko rješenje koje je dostupno je odvlaživanje, bilo kondenzacijom ili isušivanjem.

 

Kondenzacija naspram isušivanja
Svi uređaji koji se nude na tržištu s oznakama za sušenje rashladnog sredstva, kondenzacijskom sušilicom, kondenzacijskim odvlaživačem ili Peltier-ovim odvlaživačem temelje se na načelu kondenzacije.

S druge strane, postoje tehnologije za odvlaživanje sušila. One uključuju još uvijek široko oglašene granule. Međutim, uistinu zamjetno, trajno odvlaživanje može se postići samo ovom metodom kada se koriste električni uređaji s regeneracijom vrućeg zraka, koji se češće nazivaju sušilicom za sušenje.

 

To je samo pitanje tehnologije
Čak i ako se određeni uređaji na tržištu mogu razlikovati, uređaji obično pripadaju jednoj od dviju skupina, a njihova imena daju informacije o korištenoj tehnologiji odvlaživanja.

Ostavljajući na stranu granule, postupak je isti za sve uređaje s električnim pogonom: zrak iz okoline se usisava ventilatorom, vlaga se vadi iz zraka unutar uređaja, a suhi zrak se emitira u prostoriju, koja se neprestano miješa s više vlažnim zraku u prostoriji dok se ne postigne željena razina vlažnosti.

 

 

Kondenzacija


Kao što je već prikazano u krivulji zasićenja u poglavlju 1, kapacitet apsorpcije vode ovisi isključivo o njegovoj temperaturi. Što je niža temperatura, manje vode može biti vezano zrakom. Ali što se događa ako se zrak obogaćen vodom naglo ohladi, na primjer zbog kontakta s hladnijom površinom? U tom slučaju je prekoračena granica zasićenja od 100% RH i zrak više ne može pohranjivati prekomjernu vlagu, koja se kondenzira na hladnijoj površini i pretvara u vodu.

 

Čak i zrak mora ponekad ispuhati paru
Budući da se vodena para kondenzira u vodi na toj granici temperature, ona se naziva točka rosišta. Ovaj fenomen sigurno znate iz hladnih staklenih boca u ljetnim mjesecima na kojima se formira kondenzat, ili iz zamagljenih prozorskih stakala zimi, kao i ogledala u kupaonici dok se tuširate. Čak je i maglovita jutarnja rosa vidljiv znak hladnog zraka zasičenog vlagom. Kada se zrak ohladi, može apsorbirati manje vodene pare, a prekomjerna vlaga kondenzira na hladnijim površinama. To je fizički princip na kojem se temelje kondenzatorske sušilice - također poznate kao sušilice rashladnog sredstva. Oni ohlađuju zrak koji teče kroz uređaj ispod točke rosišta i povlače vlagu sadržanu u njoj kondenzacijom na hladnoj površini.

Ponuda rashladnih sušača dostupna na tržištu kreće se od snažnih kondenzacijskih sušilica s kompresorskom tehnologijom - takozvanih kompresorskih sušača rashladnog sredstva - do iznimno kompaktnih Peltier-ovih odvlaživača koji zahtijevaju samo malo energije, ali također nude znatno nižu efektivnu snagu i znatno lošiju energetsku bilancu.

 

 

Sušenje


Dok se proces odvlaživanja temelji na točki rošenja u slučaju sušenja na kondenzaciji, dehidratori za sušenje koriste princip sorpcije. Ovdje se gradijent tlaka pare između vlažnog zraka i higroskopnog sorpcijskog sredstva koristi za izvlačenje vode iz zraka. U ovu kategoriju spadaju i granulacije za odvlaživanje, iako su najprikladnije za održavanje suhe unutrašnjosti malih, zatvorenih spremnika.

 

Granule - prilično blago rješenje
Izvorna i glavna svrha ovih vrećica je zaštita robe osjetljive na vlagu tijekom transporta i skladištenja. Svatko zna male vrećice koje dolaze u nove ručne torbe, elektroničke uređaje, lijekove ili odjeću. Zbog toga, granule ne služe kao prava alternativa odvlaživačima. Štoviše, oni su neekonomično rješenje za jednokratnu uporabu koje zahtijeva od korisnika da redovito kupuje vrećice za svježe granule za spremnik, budući da se granule ne regeneriraju. Slično kao i spužva, sredstvo za sušenje trajno upija vodu iz zraka i mora se zamijeniti čim je zasićeno - dugoročno vrlo skupo.

Kućište se razlikuje od električnih uređaja s regeneracijom vrućeg zraka. Oni imaju integrirani, rotirajući sušač koji je premazan visoko higroskopnim materijalima kao što je silika-gel ili litij klorid koji povlače molekule vode iz usisanog zraka koji teče kroz točak za sušenje. Kako bi se osiguralo da kotačić za sušenje neprekidno podnese vlagu, on se na neki način mora ponovno odvojiti. To se postiže stvaranjem vrućeg zraka: vrući zrak se vodi kroz regeneracijsku zonu kotača za sušenje i koristi svoju toplinsku energiju da ukloni vodenu paru prethodno vezanu u rotoru od silikagela.

Bilo da je riječ o vrućem tušu, jutarnjoj rosi ili hladnim pićima, kondenzacija je prisutna u svakodnevnom životu. Vlažni zrak doseže hladniju okolinu ili površinu i kondenzira - funkcionalni princip sušenja rashladnog sredstva.

Ograničenja sobne klime različitih metoda odvlaživanja

Slika prikazuje granice klimatizacije prostora za sušenje rashladnog sredstva i sušila za sušenje. U slučaju sušača rashladnog sredstva, modeli sa sustavom za odmrzavanje cirkulacije zraka - za razliku od sustava za odmrzavanje s sustavom za odmrzavanje vrućeg plina - mogu se koristiti samo kod temperatura okoline iznad 15°C.

 

 

Više informacija o kondenzaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1 : OSNOVNA ZNANJA O RELATIVNOJ VLAŽNOSTI...

Poglavlje 2: METODE ODVLAŽIVANJA...

Poglavlje 2.1.: Kondenzacijske sušilice s tehnologijom kompresora...

Poglavlje 2.2.: Kondenzatorske sušilice s peltier tehnologijom...

Poglavlje 2.3.: Isušivači vlage...

Poglavlje 3: FAKTORI ODABIRA ODVLAŽIVAČA...

Poglavlje 4: PELTIEROVI ODVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: KONDENZACISKI ODVLAŽIVAČ...

Poglavlje 6: ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČ...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077